Transferspecial Fortuna Sittard

Foto door Niels van Renen.

In navolging op de transferspecials over Feyenoord en Ajax volgt in dit artikel de transferspecial over Fortuna Sittard, waarin wordt besproken welke spelers uit de huidige selectie verkocht moeten worden en welke posities versterking nodig heeft.

Doelmannen

Met Alexei Koselev en Azbe Jug heeft Fortuna Sittard op dit moment twee Eredivisiewaardige keepers in huis. Eerstgenoemde houdt Fortuna Sittard vaak in de wedstrijd met zijn uitstekende reflexen, terwijl Azbe Jug in de bekerwedstrijden tegen PEC Zwolle en ADO Den Haag liet zien een prima stand-in te zijn.

Verdedigers

Rechtsbacks:

De rechtsbackpositie is een van de zwakste plekken van Fortuna Sittard op het huidige moment. Felix Passlack werd eigenlijk gehaald als rechtsback, maar door blessures op het middenveld werd de Duitse huurling op het middenveld neergezet en daar deed hij het dusdanig goed dat hij er mocht blijven staan. Achter hem in de rangorde stond Clint Essers, die het niveau van de Eredivisie niet aankan, ondanks dat hij zich wel enigszins heeft ontwikkeld in de afgelopen maanden.

Nadat Wessel Dammers weer volledig fit was om te starten stond zomeraanwinst Martin Angha op de rechtsbackpositie. Hoewel hij het naar behoren deed, is de spoeling op de rechtsbackpositie erg dun. Mijn oplossing hiervoor zou zijn om een rechtsback te halen voor de basis en Felix Passlack op rechtsback neer te zetten wanneer deze speler geblesseerd/geschorst is. Clint Essers is dan op papier de tweede rechtsback, maar in de praktijk de derde rechtsback.

Mocht het door het gebrek aan financiële middelen niet haalbaar zijn om deze positie te versterken, dan is het ook acceptabel om met Martin Angha op rechtsback neer te zetten en dezelfde oplossing als hierboven genoemd toe te passen bij een blessure of schorsing.

Centrale verdedigers:

Op dit moment heeft Fortuna Sittard een fiks aantal centrale verdedigers die al minuten hebben gemaakt in het eerste elftal dit seizoen. Martin Angha, Branislav Ninaj, Wessel Dammers, Grégoire Amiot, Cian Harries en Patrik Raitanen.

Fortuna Sittard heeft met Wessel Dammers en Branislav Ninaj een relatief goed centraal duo in huis, en met Martin Angha is er ook een aardige back-up in huis. Daarnaast heeft Cian Harries wel de potentie om een prima Eredivisiespeler te worden, maar is hij op dit moment nog niet goed genoeg. Patrik Raitanen heeft ook nog de tijd nodig, en daarom lijkt het me een heel goed idee om van Harries en Raitanen vast een centraal duo in Jong Fortuna Sittard te maken.

Wat mij betreft mag de optie tot koop van Cian Harries gelicht worden, en mag Grégoire Amiot in de zomer op zoek naar een nieuwe club. Wat dit voor nu betekent is dat Fortuna Sittard, als het goed is, na de zomer kan beschikken over Wessel Dammers, Branislav Ninaj, Martin Angha en Cian Harries als vier centrale verdedigers. Het zou in mijn ogen een prima idee zijn om Patrik Raitanen te verhuren aan een lokale club in de Keuken Kampioen Divisie na dit seizoen.

Met de mogelijke transfer van Dammers deze zomer in het achterhoofd houdende is het een goed idee om op zoek te gaan naar goede centrale verdedigers wiens contract na dit seizoen afloopt.

Linksbacks:

Met het vertrek van Mica Pinto naar Sparta Rotterdam is er een groot gat ontstaan op de linksbackpositie. Enkel George Cox is in staat om als linksback te spelen. Dit doet hij naar behoren, maar het is duidelijk dat er nog een linksback bij zal moeten komen deze winter. In mijn ogen is dit prioriteit nummer één en moet het geld dat er binnen zal komen door de mogelijke transfer van Lisandro Semedo naar Olympiakos worden geherinvesteerd in een nieuwe linksback.

Middenvelders

De ploeg van Sjors Ultee en Kevin Hofland speelde dit seizoen in vele formaties, maar lijkt in de laatste weken te hebben gekozen voor een smalle variant van het 4-1-2-1-2 systeem.

Defensieve middenvelder:

Op dit moment heeft Fortuna Sittard met Jorrit Smeets een echte defensieve middenvelder in huis, terwijl ook Tesfaldet Tekie en Alex Carbonell op deze positie zouden kunnen spelen. Echter heeft Fortuna Sittard op deze positie een balveroveraar nodig, en dat zijn zowel Tekie als Carbonell niet.

Hoewel Fortuna Sittard enorm veel middenvelders in huis heeft, is een extra defensieve middenvelder nodig. Jorrit Smeets kan door de afgelopen jaren op veel steun rekenen van de aanhang van Fortuna Sittard, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Smeets het niet alleen aankan.

Een fysieke defensieve middenvelder met de nodige ervaring lijkt me een goede aanwinst, en dus zou ik een terugkeer van José Rodriguez, ondanks de gebeurtenissen van afgelopen zomer, toejuichen.

Centrale middenvelders:

Kwantitatief zit Fortuna Sittard op deze positie goed met de nodige spelers die goed uit de voeten kunnen op deze posities. Felix Passlack, Tesfaldet Tekie, Alex Carbonell en Leandro Fernandes zijn de voornaamste spelers op deze positie, en zijn in mijn ogen goed genoeg om het middenveld te kunnen dragen.

Echter zijn er met Adnan Ugur, Dimitrios Ioannidis en Bo Breukers nog drie spelers in de selectie die goed uit de voeten kunnen op deze positie. In mijn ogen moeten deze drie spelers hun minuten vooral blijven maken in Jong Fortuna Sittard.

Centrale aanvallende middenvelders:

Met Mark Diemers en Nassim el Ablak heeft Fortuna Sittard twee spelers in huis die goed uit de voeten kunnen op de ’10’-positie. Naast dat Nassim el Ablak het niveau nog niet heeft van de Eredivisie, zal Mark Diemers misschien vertrekken deze winter of komende zomer. Fortuna Sittard moet zich dus oriënteren op de markt rondom centrale aanvallende middenvelders.

Indien Diemers deze zomer pas vertrekt moet Fortuna Sittard deze winter een 10 huren voor een half jaar, met een optie tot koop. Op deze manier kan de desbetreffende speler al een half jaar wennen aan het niveau, en zit Fortuna Sittard er niet perse aan vast na de zomer.

Spitsen

Op dit moment heeft Fortuna Sittard met Amadou Ciss, Vitalie Damascan, Bassala Sambou en Rasmus Karjalainen vier spitsen in huis die allemaal genoeg kwaliteiten bezitten om in de Eredivisie te spelen. Damascan is gehuurd, en de optie tot koop bedraagt €1.500.000. In principe is er geen nieuwe spits nodig indien de optie tot koop wordt gelicht.

Samenvatting

Er zijn nog een heel aantal spelers die onder contract staan bij Fortuna Sittard, maar niet genoemd zijn in dit artikel doordat ze op andere posities spelen (Áron Dobos, Jacky Donkor, Rowen Koot en de geblesseerde Djibril Dianessy). De drie fitte spelers moeten hun minuten gaan maken bij Jong Fortuna Sittard, en zullen naar mijn verwachting niet voorkomen in de plannen van Sjors Ultee.

Daarnaast zijn er nog een aantal verhuurde spelers. Luc Tinnemans en Job van de Walle spelen op huurbasis in de Derde Divisie, terwijl André Vidigal en Lisandro Semedo op huurbasis bij respectievelijk APOEL Nicosia en OFI Kreta spelen. Er gaan echter geruchten rond dat Lisandro Semedo verkocht gaat worden aan Olympiakos. Daarnaast heeft APOEL Nicosia een optie tot koop bedongen bij het huren van Vidigal, en ze zullen deze optie naar alle waarschijnlijkheid gaan lichten.

Kortom, Fortuna Sittard heeft in mijn ogen een betere rechtsback, een concurrent voor George Cox, een concurrent voor Jorrit Smeets en een stand-in voor Mark Diemers nodig. Daarnaast is het te hopen dat Lisandro Semedo verkocht zal worden, zodat Fortuna iets meer middelen heeft om aan dit wensenlijstje te voldoen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s