Nahuel Bustos – Analyse

Alle stats zijn van WhoScored.com

Spelersprofiel

  • Naam: Nahuel Lautaro Bustos
  • Geboortedatum: 4 juli 1998
  • Geboorteplaats: Cordoba, Argentinië
  • Lengte: 1.76M
  • Sterke voet: rechts
  • Favoriete positie: spits
  • Nevenposities: rechtsbuiten
  • Contract tot: 30-06-2021
  • Club: Talleres Cordoba

Speelstijl Talleres Cordoba

Talleres Cordoba is een ploeg die afhankelijk van de tegenstander regelmatig verandert van formatie. Zo spelen ze de ene week in een 4-3-3 (10) formatie, en spelen ze de andere week iets defensiever in een 4-1-4-1.

In balbezit is het vaak een 4-3-3, waar Cubas uitzakt naar de 6-positie. De opbouw wordt verzorgd door de centrale verdedigers. Linker centrale verdediger Facundo Medina is hierin aanzienlijk beter dan Komar. Eerstgenoemde zorgt voor een vlotte opbouw met strakke inspeelpasses naar voren, terwijl Komar vaak voor de lange bal kiest of de simpele oplossing naar de backs of Medina.

Echter spelen ze ook regelmatig op de counter en spelen ze op papier in een 4-1-4-1. In deze situatie schuift de meer aanvallende middenvelder (Dayro Moreno of Pochettino in de wedstrijden die zijn gekeken) door naar de voorhoede en zetten ze druk in een 4-4-2 formatie.

Zowel in als uit balbezit is er geen grote rol voor Nahuel Bustos weggelegd. Het enige wat hij hoeft te doen is het afschermen van de passlijnen centraal en sporadisch druk te zetten op de verdedigers.

Speelstijl Nahuel Bustos

Het scoren van doelpunten

Nahuel Bustos heeft dit seizoen acht doelpunten gemaakt in zestien wedstrijden, wat goed is voor de voorlopige gedeelde eerste plek op de topscorerslijst. Zijn doelpunten worden voornamelijk gemaakt vanuit het strafschopgebied. Maar liefst zes van zijn acht doelpunten werden gescoord vanuit het strafschopgebied. Eén goal werd gemaakt buiten het strafschopgebied, en één goal werd gemaakt binnen het doelgebied.

In kansrijke posities blijft de 21-jarige spits vaak rustig, en is Bustos vrij effectief. Echter schiet Bustos regelmatig van afstand, wat weinig resultaat op heeft geleverd. Van de vijftien afstandsschoten die Bustos produceerde werd er maar één gepromoveerd tot doelpunt.

Dribbels

Nahuel Bustos gaat per wedstrijd gemiddeld twee dribbels aan, waarvan bijna 50% succesvol is. Dit zijn op het oog geen goede statistieken, maar toch heeft Bustos in mijn ogen bewezen een goede dribbel in huis te hebben. De spits heeft een snelle schaar in huis en kiest er vaak voor om naar zijn sterkere rechterbeen te bewegen om ruimte te maken voor een steekpass of een schot.

Vooral wanneer Nahuel Bustos ruimte heeft om een dribbel te maken komt hij snel op volle snelheid en is hij lastig af te stoppen. In de wat kleinere ruimtes komt Bustos er soms ook handig uit, maar in deze situaties verliest hij vaker de bal.

Passing en controle over de bal

Per 90 minuten geeft Nahuel Bustos gemiddeld maar 16,8 passes. Dit is ook meteen een zwakte van Bustos. De spits oogt vrij lui in balbezit, maar ook uit balbezit. Bustos doet weinig moeite om in balbezit te komen, terwijl er vaak genoeg ruimte ligt om aan de bal te komen. Wanneer Bustos wél meedoet aan de aanval, volgt er vaak een slechte pass en leidt het tot balverlies.

Deze slechte passes gaan vaak om first touch passes waarin Bustos de bal niet geheel onder controle lijkt te hebben. Hier zijn tot zover bekend geen cijfers over bekend, maar in de wedstrijden die er zijn gekeken gingen vrijwel alle first touch passes over de zijlijn of kwamen ze bij de tegenstander terecht.

Het probleem van een gebrek aan controle over de bal lijkt Bustos vaker te hebben, zowel met zijn aannames als zijn passes. Als er wordt gekeken naar het aantal keren dat Bustos de bal verloor door een slechte aanname, dan is er te zien dat hij maar liefst vijftig keer in zestien wedstrijden de bal verloor door een slechte aanname.

Wanneer hij de bal onder controle heeft, dan doet Bustos er in veel gevallen ook iets goeds mee. Rond het zestienmetergebied is Bustos een enorm goede spits. Zo gaf hij tegen Godoy Cruz – in deze wedstrijd viel hij op – maar liefst vijf key passes.

De spits geeft niet zo heel veel passes (gemiddeld 16,8 passes per wedstrijd), en daarom is een gemiddelde van 1.0 key passes per 90 minuten een prima gemiddelde.

Defensieve contributie en het mentale aspect

Zoals er al eerder werd benoemd zet Talleres Cordoba sporadisch fel druk op de tegenstander. Nahuel Bustos is hier geen uitzondering op. Als spits wandelt hij in de transitie van aanval naar verdediging vaak terug naar de middenlijn, om vervolgens stil te blijven staan. Wanneer de bal bij de centrale verdedigers van de tegenstander is zal Nahuel Bustos geen tot weinig druk op de bal geven, behalve wanneer de bal mogelijk afgepakt kan worden.

Het bovenstaande lijkt op een mentale kwestie bij Bustos. Het ene moment zet hij wel fel druk en zorgt hij ervoor dat de bal wordt veroverd, het andere moment wandelt hij zoals er al werd benoemd terug naar de middenlijn en doet hij geen enkele poging om mee te doen aan het spel.

Fysiek

Ondanks zijn lengte is Nahuel Bustos een vrij sterke spits. Zijn lichaam wordt in duels over de grond goed gebruikt en zo houdt hij vaak balbezit. Daarnaast versierde Bustos op deze manier een aantal keer een vrije trap en won Talleres zo terrein.

Waar lengte Bustos wel in belemmerd zijn het aangaan van kopduels. In totaal ging Bustos 48 kopduels aan in zestien wedstrijden, en hiervan won hij er maar zes. Er gingen dus maar liefst 42 kopduels verloren.

Potentie Nahuel Bustos

Over het algemeen heeft Nahuel Bustos op dit moment nog genoeg gebreken, maar de Argentijn is niet voor niks voorlopig de gedeelde topscorer van de Primera Division. Bustos is rustig voor de goal, heeft een redelijke dribbel en is vrij sterk aan de bal. Echter, Bustos zal moeten werken aan zijn meevoetballende kwaliteiten, voordat hij de stap kan maken naar een top 5 competitie.

Potentie: middenmoter top 5 competitie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s