Transferspecial Ajax

Door @J__TP5 en @Rinzinho

De winterstop is bijna aangebroken, wat betekent dat het weer bijna tijd is voor de opening van de transferwindow. Eerder maakte AVTP Football al een transferspecial over Feyenoord, maar in deze aflevering is Ajax aan de beurt. In deze transferspecial zullen de transfers voor het eerste aan de beurt komen, in een later stadium volgen de transfers voor de jeugd.

Ajax 1

Deze zomer zullen er waarschijnlijk een aantal spelers gaan vertrekken bij Ajax. Zo lijken vooral Joël Veltman, André Onana en Donny van de Beek af te stevenen op hun laatste seizoen bij Ajax. Daarnaast is het lang niet zeker dat Nicolás Tagliafico, Daley Blind, David Neres, Quincy Promes en Hakim Ziyech bij Ajax blijven spelen. Deze spelers zullen in de zomer moeten worden vervangen, maar het is niet ondenkbaar dat Marc Overmars nu al in actie treed. Echter meldde de oud-speler van onder andere Ajax, Arsenal en Barcelona dat er in de winter geen nieuwe spelers zouden worden aangetrokken.

Het is niet uitgesloten dat Ajax een nieuwe speler gaat halen, en het zou ook goed kunnen dat er spelers voor Jong Ajax worden gehaald.

Keeper:

Ajax heeft met André Onana, Bruno Varela, Kjell Scherpen en Dominik Kotarski vier keepers in huis die worden verdeeld over Ajax en Jong Ajax. Daarnaast heeft Ajax met Issam el Maach en Stan van Bladeren nog twee keepers in huis die in de selectie van Jong Ajax zitten. In de zomer is er een goede kans dat André Onana zal vertrekken, en het is nog maar de vraag of Bruno Varela zijn optie tot koop gelicht zal worden.

Mocht André Onana daadwerkelijk vertrekken, dan zou dat een groot gemis zijn voor Ajax. Er moet dan een vervanger komen, aangezien Scherpen en Kotarski het niveau nog niet hebben en Bruno Varela waarschijnlijk tweede keeper blijft bij Ajax.

Betrouwbare geruchten rondom keepers:

 • Hendrik van Crombrugge (26, België, RSC Anderlecht)
 • Predrag Rajkovic (24, Servië, Stade Reims)

Onbetrouwbare geruchten rondom keepers:

 • Vasilios Barkas (25, Griekenland, AEK Athene)
 • Uğurcan Çakır (23, Turkije, Trabzonspor)

Rechtsback:

Het eerste van Ajax zit met Sergiño Dest en Noussair Mazraoui goed voor de komende jaren. In Jong Ajax is het echter wekelijks de vraag wie de rechtsbackpositie gaat oppakken. Jurriën Timber, Quinten Timber, Jasper ter Heide en Liam van Gelderen hebben dit opgepakt in dit jaar. In mijn ogen heeft Jurriën Timber meer potentie als rechtsback dan als centrale verdediger, maar hij speelt in Jong Ajax door het gebrek aan andere opties vooral als centrale verdediger. Dit leverde hem tegen Lille al een plek in de selectie van Ajax op.

Opties:

In mijn ogen is het niet noodzakelijk om een rechtsback voor Jong Ajax te halen. Liam van Gelderen heeft in de eerste seizoenshelft bewezen prima te kunnen spelen als rechtsback, en het lijkt me dan ook dat Van Gelderen deze positie ook in de tweede seizoenshelft gaat invullen.

Centrale verdediger:

Op dit moment heeft Ajax met Joël Veltman, Daley Blind, Edson Álvarez en Perr Schuurs vier centrale verdedigers in huis. Bij Jong Ajax speelt daarnaast Kik Pierie, die al ervaring heeft in de Eredivisie. Komend seizoen zal Joël Veltman waarschijnlijk naar het buitenland vertrekken, en ligt het aan de ontwikkeling van Schuurs en Álvarez of er een vervanger wordt gehaald.

Vanuit de jeugd van Ajax is het wenselijk dat Devyne Rensch en Neraysho Kasanwirjo na dit seizoen worden doorgeschoven naar Jong Ajax, en dat zij samen met Jurriën Timber en Kik Pierie gaan strijden voor een basisplek in Jong Ajax.

Linksback:

Met Nicolás Tagliafico heeft Ajax op dit moment maar één linksback in de selectie. In Jong Ajax speelt Juan Familia-Castillo, en in Ajax onder 19 speelt de getalenteerde Anass Salah-Eddine. Na dit seizoen is er echter de kans dat de Argentijn zal vertrekken, waardoor er dus een vervanger moet komen voor Tagliafico. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe hoog de optie tot koop is voor Juan Familia-Castillo, en of deze gelicht gaat worden.

Opties:

Eén ding is zeker: Anass Salah-Eddine moet na de winter minuten gaan maken in Jong Ajax. Het is aannemelijk dat Juan Familia-Castillo dan wordt doorgeschoven naar de selectie van Ajax 1, en dat hij een plek op de bank bij Ajax 1 gaat afwisselen met een basisplek bij Jong Ajax. Hierdoor komen zowel Salah-Eddine als Familia-Castillo aan genoeg speelminuten, en hebben ze ook nog voldoende uitdaging.

Voor het gemak maak ik even de aanname dat Juan Familia-Castillo wordt gekocht deze zomer, aangezien hij een goede indruk maakt bij Ajax en zelf graag ook wil blijven. Mocht Nicolás Tagliafico vertrekken, dan heeft Ajax met Juan Familia-Castillo en Anass Salah-Eddine nog maar twee linksbacks in huis. Juan Familia-Castillo is nog niet klaar voor een basisplek in Champions League wedstrijden, terwijl het nog maar de vraag is hoe Anass Salah-Eddine zich gaat ontwikkelen de komende maanden.

Geruchten rondom verdedigers:

 • Strahinja Pavlovic (CV, 18, Servië, Partizan Belgrado) -> gaat waarschijnlijk naar AS Monaco
 • Bruno Fuchs (CV, 20, Brazilië, Internacional) -> heeft onlangs zijn contract verlengd
 • Angelino (LB, 22, Spanje, Manchester City)

Linker centrale middenvelder:

In het eerste elftal van Ajax lijken Lisandro Martínez en Carel Eiting in de komende seizoenshelft de LCM plek in te gaan vullen. Het is vrij aannemelijk dat beide spelers ook na dit seizoen bij Ajax zullen spelen, dus hoeft er geen transfer voor deze positie plaats te vinden. Bij Jong Ajax maakte Carel Eiting veel minuten op deze positie, en in de komende seizoenshelft zal Enric Llansana minuten gaan maken op deze positie bij Jong Ajax.

Rechter centrale middenvelder:

De RCM positie was in het begin van het seizoen een groot vraagstuk voor Erik ten Hag. Razvan Marin en Edson Álvarez speelden er al, maar uiteindelijk werd Donny van de Beek een linie teruggeschoven en speelde hij vrijwel alle wedstrijden op deze positie. Het is mijn verwachting dat Donny van de Beek na dit seizoen zal vertrekken, waardoor er een vervanger moet komen op deze positie.

Met Ryan Gravenberch en Razvan Marin heeft Ajax al twee spelers in huis die goed uit de voeten kunnen op die positie, maar het is nog maar de vraag hoe beide spelers zich zullen ontwikkelen in de komende maanden. Mochten zij zich niet voldoende ontwikkelen, dan moet Ajax een vervanger halen.

Bij Jong Ajax zal deze positie in het komende seizoen worden bezet door Kenneth Taylor en de Amerikaanse Alex Méndez en hoeft er dus voor Jong Ajax op deze positie geen nieuwe speler te komen.

Centrale aanvallende middenvelder:

Hakim Ziyech is op dit moment de onbetwiste nummer ’10’ van Ajax, nadat hij in het voorgaande seizoen vooral als rechtsbuiten speelde. Komend seizoen zal Ziyech, indien hij bij Ajax blijft, weer de onbetwiste nummer ’10’ worden. Ajax heeft met Siem de Jong, Noa Lang, Victor Jensen en Jurgen Ekkelenkamp vier spelers in huis die ook op die positie kunnen spelen. Noa Lang lijkt echter meer toekomst te hebben als linksbuiten, Siem de Jong vertrekt waarschijnlijk na dit seizoen, Jensen was langdurig geblesseerd en het is nog maar de vraag of Ekkelenkamp zich voldoende gaat ontwikkelen de komende maanden.

Echter is in de werkelijkheid gebleken dat Quincy Promes, Donny van de Beek of David Neres de 10-positie invullen wanneer Hakim Ziyech geblesseerd is. Zodoende is er voor deze positie ook geen aanwinst nodig.

In Jong Ajax zullen Victor Jensen en Jurgen Ekkelenkamp de concurrentie aangaan in de komende seizoenshelft. Na de zomer zou het goed kunnen dat Youri Regeer doorgeschoven wordt naar Jong Ajax, maar het is nog de vraag op welke positie dit zal zijn. Bij Ajax onder 19 speelde hij vooral als tien, terwijl hij bij Oranje onder 17 als centrale verdediger en defensieve middenvelder speelde.

Geruchten rondom middenvelders:

 • Exequiel Palacios (21, Argentinië, River Plate)
 • Sebástian Cordova (22, Mexico, Club América)
 • Reinier Jesus Carvalho (17, Brazilië, Flamengo)

Rechtsbuiten:

Op de rechtsbuitenpositie heeft Ajax op dit moment David Neres en Zakaria Labyad. Daarnaast kunnen ook onder andere Hakim Ziyech en Noa Lang prima uit de voeten op deze positie. Echter raakte Zakaria Labyad vorige maand ernstig geblesseerd, en is hij naar verwachting het grootste deel van de volgende seizoenshelft uitgeschakeld. In mijn ogen moet Ajax snel doorschakelen en een nieuwe rechtsbuiten halen die hetzelfde traject als David Neres in zal gaan.

In Jong Ajax lopen op deze positie nog Nicolas Kühn en Leo Thethani rond. Zowel Nicolas Kühn en Leo Thethani hebben niet het benodigde niveau voor Ajax 1 en vooral Thethani mag wat mij betreft op zoek naar een nieuwe club. Naar verwachting zal Sontje Hansen na de winter doorschuiven naar Jong Ajax, en zal hij zich gaan focussen op de rechtsbuitenpositie. De spitspositie is met Lassina Traoré, Danilo Pereira en Brian Brobbey namelijk al goed bezet.

Spits:

Als er één positie goed bezet is voor de komende jaren, dan is het wel de spitspositie. Op dit moment heeft Ajax met Dusan Tadic, Klaas-Jan Huntelaar en Lassina Traoré drie prima spitsen in huis, en ook in Jong Ajax en Ajax onder 19 lopen er met Danilo Pereira, Brian Brobbey en Sontje Hansen potentiële Ajax 1 spelers rond. Van deze drie spelers heeft Sontje Hansen de meeste potentie, en zal het wellicht lastig worden voor Danilo Pereira en Brian Brobbey om door te breken bij Ajax.

Linksbuiten:

Op dit moment staat Quincy Promes op linksbuiten bij Ajax. Met onder andere Noa Lang, Hakim Ziyech en David Neres heeft Ajax nog een aantal spelers in huis die prima uit de voeten kunnen op linksbuiten. Noa Lang zou in mijn ogen het komende seizoen moeten uitgroeien tot de stand-in van Quincy Promes en liet tegen FC Twente al zien zeker de potentie te hebben om deze positie in de toekomst voor Ajax in te vullen. In Jong Ajax zal Naci Ünüvar op deze positie komen te staan in de komende anderhalf jaar.

Geruchten rondom aanvallers:

 • José Juan Macías (spits, 20, Mexico, Club Léon)
 • Valentin Mihaila (linksbuiten, 19, Roemenië, CS U Craiova)
 • Santiago Giménez (spits, 18, Mexico, CD Cruz Azul)
 • Ali Akman (spits, 17, Turkije, Bursaspor)
 • Sebastian Soto (spits, 19, Verenigde Staten, Hannover 96)

Samenvatting

Kortom, hoe de transferwinter en de transferzomer van Ajax gaan verlopen zal vooral afhankelijk zijn van de vertrekkende spelers. Kijkende naar de selectie zou Ajax in deze winter er goed aan doen om een jonge rechtsbuiten te halen, en alvast goede contacten te leggen met een keeper en een linksback.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s