Nehuén Pérez – Analyse

De Argentijnse verdediger Nehuén Pérez is dit seizoen uitgegroeid tot een van de betere verdedigers in de Liga NOS, en werd onlangs voor het eerst opgeroepen voor het Argentijnse nationale elftal. Wat zijn de kwaliteiten van Nehuén Pérez?

Spelersprofiel

Naam: Patricio Nehuén Pérez

Geboortedatum: 24 juni 2000

Geboorteplaats: Hurlingham, Argentinië

Lengte: 1,84 m

Sterke voet: rechts

Favoriete positie: centrale verdediger

Contract tot: 30-06-2024 (gehuurd van Atlético Madrid)

Vorige club: Argentinos Juniors

Speelstijl FC Famalicão

FC Famalicão speelt normaliter in een 4-3-3 (met een 6) formatie, wat uit balbezit vaak een 4-1-4-1 wordt. De ploeg van João Pedro Sousa past zich aan de tegenstander aan, en hanteert dus vaak een andere speelstijl. Zo spelen ze tegen mindere ploegen geduldig en op balbezit, terwijl ze tegen betere ploegen de bal aan de tegenstander laten en vrij direct spelen.

Wanneer ze tegen mindere ploegen spelen wordt er veelvuldig opgebouwd via de vleugels, om zo Fábio Martins en Rúben Lameiras of Diogo Gonçalves in een kansrijke positie te brengen. De vleugelspelers creëren veel kansen door hun individuele klasse, en door naar binnen te snijden krijgen de backs de ruimte om te overlappen.

Tegen betere ploegen laten ze de bal vaak aan de tegenstander, en spelen ze vrij compact. Echter staat de verdedigende linie wel vrij hoog, waardoor er ruimte ligt achter de verdediging van Famalicão. Dit is geen groot probleem voor Famalicão, maar dat wordt later in dit stuk nog toegelicht.

Famalicão speelt uit balbezit in een 4-1-4-1 situatie, met een vrij hoge verdedigende linie.

Speelstijl Nehuén Pérez

(alle statistieken zijn verkregen via WhoScored.com)

Passing

Nehuén Pérez verstuurde dit seizoen van alle spelers van Famalicão gemiddeld de meeste passes (gemiddeld 55,5 per wedstrijd), en is steeds nadrukkelijker aanwezig in de opbouw van Famalicão. Waar de centrale verdediger aan het begin van het seizoen nog relatief veel balverlies leed door gehaaste en onnauwkeurige lange ballen, valt hij in de laatste twee maanden op door zijn sterke inspeelpass. Hiermee slaat de Argentijn vaak het middenveld over en worden de aanvallers meteen bereikt.

Wanneer Pérez aan de bal is scant hij over de bal heen en kijkt hij waar de opties liggen. Met het afspelen van de bal wacht hij, wanneer er geen tegenstander in de buurt is, vrij lang totdat de juiste speler op de juiste positie komt. Naarmate het seizoen vordert oogt Nehuén Pérez steeds rustiger aan de bal en speelt hij met aanzienlijk meer vertrouwen.

Waar zijn passing in het begin van het seizoen een verbeterpunt was, is het nu juist een van de grootste kwaliteiten van Nehuén Pérez geworden.

De rol van Nehuén Pérez in de buitenspelval

FC Famalicão hanteert de buitenspelval, en doet dit regelmatig erg goed. Zo zet Nehuén Pérez anderhalve keer per wedstrijd zijn tegenstander buitenspel*. Er zijn echter ook een aantal situaties waarin een van de verdedigers van Famalicão te laat uitstapt, waardoor het buitenspel opgeheven wordt en er in onderstaand geval een kans ontstaat voor (in dit geval) Sporting CP.

*In deze situaties wordt er gekeken naar wie er voor zorgt dat de tegenstander buitenspel staat. Voor Patrick William is dit bijvoorbeeld één keer per wedstrijd.

Nehuén Pérez stapt pas uit nadat de pass al is verstuurd en heft daardoor het buitenspel op.

Zoals er al werd gezegd gaat dit vaak wel goed. In onderstaand geval ziet Nehuén Pérez rechts van hem Yannick Bolasie lopen, en houden Nehuén Pérez en Patrick William elkaar nauwlettend in de gaten zodat ze op één lijn blijven staan. Doordat ze beiden goed gepositioneerd staan en Yannick Bolasie al aan zagen komen staat de aanvaller buitenspel en heeft Famalicão de bal weer veroverd.

Yannick Bolasie staat buitenspel na een goede actie van Pérez en Patrick William.

Rollen Patrick William en Nehuén Pérez

Patrick William en Nehuén Pérez vormden in de eerste paar maanden een goed centraal duo, en vooral de wisselwerking tussen de twee is interessant om te benoemen. Zo moet Patrick William telkens het kopduel aangaan met de tegenstanders, en moet Nehuén Pérez voor rugdekking zorgen. Veel Portugese ploegen spelen met een 4-4-2 formatie, en in veel van deze gevallen spelen deze ploegen met een aanspeelpunt en een snelle spits.

Patrick William en Nehuén Pérez verschillen niet zo heel erg qua type speler, maar Patrick William is net iets beter in luchtduels en Nehuén Pérez is iets sneller. Ze vullen elkaar goed aan en vormen op deze manier een prima duo.

De laatste aantal wedstrijden speelde Patrick William echter vooral als rechtsback, en vormde Nehuén Pérez een centraal duo met Roderick Miranda of Riccieli.

Verdedigende kwaliteiten van Nehuén Pérez

Zoals er al eerder werd benoemd hanteert de ploeg van João Pedro Sousa een vrij hoge verdedigende linie, waardoor er veel ruimte is in de rug van de verdediging. Dit wordt soms opgelost met de eerder benoemde buitenspelval, maar meestal lost Nehuén Pérez dit op door goed te anticiperen op de situaties en met de voeten richting de goal te verdedigen. Hiermee wordt bedoeld dat hij zich, wanneer er een dieptepass komt, niet meer hoeft om te draaien en meteen kan sprinten waardoor hij niet meteen een achterstand oploopt ten opzichte van de aanvaller.

Nehuén Pérez staat met zijn voeten richting de goal en kijkt naar de bal.

Zijn snelheid is echter ook een kwaliteit van Nehuén Pérez. De Argentijn is een vrij snelle verdediger, en is meer dan capabel om met veel ruimte in zijn rug te spelen. Daarnaast scant hij zijn omgeving regelmatig en ziet hij spelers die een loopactie maken goed aankomen waardoor hij vrijwel nooit verrast wordt en vaak het gevaar al onschadelijk maakt voordat de pass überhaupt is gegeven.

De sterkste kwaliteit van Nehuén Pérez is echter het verdedigen in een 1-tegen-1 situatie. Hij werd dit seizoen in elf wedstrijden pas vier keer gepasseerd en is dus vrijwel onverslaanbaar in de 1-tegen-1 situatie. Ook hier komt het anticiperen weer terug. Nehuén Pérez kijkt goed naar de bal en in de eerste afbeelding is er al te zien dat de Argentijn al gezien heeft dat Bolasie naar binnen gaat trekken. In de tweede foto is er te zien dat Nehuén zijn tackle perfect timet en dat de bal wordt veroverd. Hierna volgt er een counter en scoort Famalicão de belangrijke 1-2 tegen Sporting CP.

Er is echter ook één ding waarin Nehuén Pérez zich nog in moet verbeteren wil hij een basisplek kunnen veroveren bij een Europese subtopper. Bij voorzetten van de zijkant blijft Nehuén Pérez vaak statisch op een positie staan, terwijl er niet in de gaten wordt gehouden waar zijn directe tegenstander staat. In dit voorbeeld trekt Bolasie zich terug, maar ziet Pérez dat niet. In dit geval levert het geen gevaar op, maar er zijn nog enkele momenten waar Nehuén beter op zijn tegenstander moet letten.

Nehuén Pérez werkt de bal weg bij de eerste paal.

Bij welk soort team zou Nehuén Pérez het beste passen?

Na dit seizoen zal Nehuén Pérez waarschijnlijk terugkeren bij Atlético Madrid, aangezien hij maar voor één seizoen gehuurd is. In mijn ogen passen de kwaliteiten van Nehuén Pérez echter niet bij de ploeg van Diego Simeone, en is het niet ondenkbaar dat hij zal vertrekken naar een Europese subtopper.

In mijn ogen past Nehuén Pérez perfect bij een club die op balbezit speelt, fel op de bal is bij balverlies en een hoge defensieve lijn hanteert. Indien hij in Portugal wil blijven, zou het goed kunnen dat SL Benfica aan hem denkt indien Rúben Dias vertrekt. Rúben Dias heeft echter recent zijn contract verlengd waardoor een transfer naar Portugal voor Pérez ondenkbaar lijkt. Er zijn echter nog meer clubs met een speelstijl die bij hem past, en die het geld hebben om hem te kopen.

Potentie Nehuén Pérez

Ik vind Nehuén Pérez nu al een van de beste verdedigers van de Liga NOS, en ik denk dat het een goed idee zou zijn voor hem om naar een Europese subtopper te vertrekken na dit seizoen. Ik denk dat hij, afhankelijk van welke keuze hij maakt, ook daar zal gaan slagen en dat hij binnen een aantal jaar een van de betere (lees: top 10) verdedigers zal zijn van de wereld. Daarnaast zal hij in 2020 basisspeler worden van het Argentijnse nationale elftal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s