Bernio Verhagen: de Nederlandse Ali Dia die van continent naar continent trekt

Geschreven door Peter Zwemer

De slechtste speler van de Premier League aller tijden is Ali Dia. Hij wist zich bij Southampton naar binnen te werken door te doen alsof hij de neef van George Weah was. Na een invalbeurt bleek dat hij er niets van kon, en veertien dagen nadat hij een contract tekende, werd hij ontslagen. Zoiets zou tegenwoordig toch niet meer kunnen? Het internet zorgt er voor dat clubs in allerlei databases informatie over elke speler kunnen krijgen, en spelers worden gescout voor ze een contract krijgen. Bernio Jordan Enzo Verhagen bewijst het tegendeel. Een voetballer waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft, wist zich op drie continenten bij professionele voetbalclubs naar binnen te praten zonder enige ervaring op een hoog niveau. Of als we hem moeten geloven op vier werelddelen, maar daar zit het probleem: wat waarheid en wat leugen is in de verhalen van Verhagen, is een groot raadsel.

Van amateur naar prof in een niet bestaand land

Verhagen tekent een contract bij FC Dinamo-Auto Tiraspol

Aan het begin van dit jaar was Bernio Verhagen nog een amateurvoetballer bij RKVV Den Dungen, zondag vierde klasse D. Hij speelde er volgens bestuurslid Marcel van Krieken vier à zeven wedstrijden, zelf beweert Bernio er zeker vijftien gespeeld te hebben. Hoeveel het er ook zijn, ervaring op professioneel niveau kan het niet genoemd worden. Naar eigen zeggen heeft hij die wel: Hij speelde in de jeugdopleiding van Willem II, is in 2017 op proef geweest bij de Deense profclub Næstved BK en nog wat niet nader genoemde clubs in Denemarken en Georgië. Bronnen bij beide clubs zeggen echter dat ze nog nooit van hem gehoord hebben, laat staan dat hij er gespeeld zou hebben. De KNVB daarentegen meldt dat hij in 2009 toch geregistreerd stond bij Willem II, zo schrijven de Deense kranten.

Maar goed, tot februari 2019 geen ervaring in het eerste elftal van een professionele voetbalclub voor Verhagen. Dan verschijnt hij ineens bij het Transnistrische FC Dinamo-Auto Tiraspol. Deze club komt uit het niet internationaal erkende Transnistrië, maar speelt wel in de Moldavische Divizia Națională. De belevenissen van Bernio aldaar zijn te beluisteren in deze podcast van VICE. Dit is uiteraard zijn kant van dit verhaal en of het hier de volledige waarheid betreft, blijft een vraag. Hij zegt er terecht te zijn gekomen via zijn zaakwaarnemer, die we later in dit verhaal nog tegenkomen. Een blik op de statistieken, overal online te vinden, zijn duidelijk: Nul wedstrijden, en nul keer bij de wedstrijdselectie. In de podcast vertelt hij dat hij wel een paar bekerwedstrijden speelde. Dit zou in theorie kunnen, want van de enige twee bekerwedstrijden die Dinamo-Auto speelde in de periode dat Verhagen er onder contract stond (8-0 en 0-3 overwinningen tegen amateurclub FC Maiak Chirsova) zijn geen wedstrijdstatistieken beschikbaar.

Niet fit genoeg?

Cape Town City sign Dutch winger Verhagen
Verhagen bij Cape Town City FC

Hij wil echter hogerop en gaat op proef bij een Chinese club, maar vanwege problemen met de opleidingsvergoeding die deze club aan een Belgische jeugdclub moet betalen (waar komt die ineens vandaan?) komt het niet tot een contract. Dinamo-Auto, waar hij onder contract staat, wil hem niet meer terug, en hij mag vertrekken. In juli duikt hij ineens bij het Zuid-Afrikaanse Cape Town City FC op, in een veel grotere competitie dan de Moldavische. Hij blijkt niet fit genoeg, maar heeft dan al een contract getekend. Een maand later is hij weer verdwenen, weer zonder te spelen. Verhagen meldt bij het Deense BT dat de clubs meer buitenlandse spelers had dan toegestaan, en dat hij zodoende nooit bij de wedstrijdselectie zat.

“Aap, neger en slaaf” in Chili

Verhagen bij Audax Italiano

Verhagen blijkt naar Chili te zijn vertrokken, de site Transfermarkt meldt zelfs een transfersom van honderdvijftigduizend euro. Best veel voor een speler die nog nooit een minuut speelde, hij moet toch wel een goede zaakwaarnemer hebben. Het blijkt Mo Sinouh, de broer van keeper Khalid Sinouh, zaakwaarnemer van de bekende Stellar Group. Hoewel dit bureau in het verleden wel vanwege dubieuze zaken in het nieuws is geweest, zouden zij zich toch nooit wagen aan het verkopen van een matige amateurvoetballer? Met onder andere Gareth Bale, Saúl Ñíguez en Jordan Pickford onder contract, zou zoiets de grote naam toch schade aanbrengen.

Nee, dat doen ze inderdaad niet. Verhagen gebruikt iemand die zich voordoet als Mo Sinouh en heeft zich zo bij verschillende clubs naar binnen gewerkt. Bij het Chileense Audax Italiano doet deze zaakwaarnemer alsof hij namens Ajaxdirecteur Mark (zoek de fout) Overmars de speler Ignacio Jeraldino wil kopen, en werkt zo als tegenprestatie Bernio Verhagen naar binnen. Zonder te spelen vertrekt Verhagen weer na een paar maanden, hij zou door zijn teamgenoten uitgescholden zijn voor “Aap, neger en slaaf.” Ook zou zijn salaris uit de kleedkamer gestolen zijn.

Hoeveel fouten kunt u uit deze brief halen?

Kidnapping en ontmaskering

Afbeeldingsresultaat voor viborg ff verhagen
Verhagen bij Viborg FF

Een vierde keer lijkt het spelletje van Verhagen te lukken: nadat hij in november uit Chili vertrekt, gaat hij met zijn Chileense vriendin naar Denemarken. Hier is hij volgens zijn Facebookprofiel geboren, en hij keert hier terug om bij zijn kind te kunnen zijn. Op ditzelfde profiel staat dat hij bij FC Kopenhagen speelt. Hij tekent bij Viborg FF, op het tweede niveau. De club meldt dat hij via de Stellar Group is binnengebracht, de bekende truc. Hij blijkt er weer helemaal niets van te kunnen en wordt ontslagen.

Verhagen is niet bang voor aandacht. Hij gooit zijn gefantaseerde CV op internet, maakt zijn eigen Wikipediapagina, bemoeit zich met berichten over hem op sociale media en staat zelfs media te woord. Als hij met een Chileense krant in gesprek is over de incidenten waardoor hij vertrok bij Audax Italiano, gaat het mis. Zijn vriendin die Spaans spreekt en daarom zijn tolk is, plaatst net voor het gesprek een noodkreet op sociale media. Ze zou gekidnapt en mishandeld worden door Bernio. De Chileense journalisten zien dit en vragen ernaar tijdens het gesprek, maar ze zegt dat het wel meevalt. De Deense politie vertrouwt het niet en grijpt in, de vriendin wordt bevrijd en een onderzoek wordt gestart. De Deense media beginnen zich ermee te bemoeien, en het verhaal van de oplichting door de neppe zaakwaarnemer komt boven.

Hoe dit verhaal afloopt? De truc van Verhagen lijkt bekend, dus hij zal waarschijnlijk niet zomaar meer aan een nieuwe club komen. Buiten voetbal om zal hij nog wel in het nieuws komen: Hij wordt door de politie onderzocht, en ook Mo Sinouh heeft nog een appeltje met hem te schillen. Het valselijk gebruiken van zijn naam en die van zijn bedrijf leverden hem reputatieschade op.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s