Het verhaal van FC Nordsjaelland

Door: @Futuro_footbal

Historie

De club is door een fusie van twee clubs uit Farum opgericht in 1991 onder de naam Farum Boldklub. De club moest door de fusie beginnen in de tweede groep van de Denmark Series, oftewel het vierde niveau van Denemarken. Direct na het eerste jaar promoveerde Farum BK naar de eerste groep van de Denmark Series. Vervolgens bleef de club zes jaar lang in de eerste groep hangen. Na het seizoen 1997 – 1998 promoveerde Farum BK naar de 2. Division (derde niveau) en werd zo voor het eerst in de historie een professionele voetbalclub. Het jaar erna promoveerde de club direct naar de 1. Division (tweede niveau). Vervolgens bleef Farum BK drie jaar hangen op het tweede niveau voordat het in 2002 tweede werd in de competitie en daarmee promotie naar de SAS Ligaen (Superligaen nu) afdwong. Het eerste seizoen was qua prestaties een enorm succes, de club eindigde als derde en dwong hiermee plaatsing voor de UEFA Cup af. Echter was dit enorme succes gefinancierd mede door de burgemeester van Farum; Peter Brixtofte. Hij werd verdacht van allerlei corruptiezaken, moest aftreden als voorzitter van Farum BK en de club ging bijna failliet. 

FC Nordsjaelland

De club moest financieel gered worden, dit werd gedaan door de AKP Holding. Dit was in handen van Allan Pedersen, een Deense zakenman. Hij wilde de naam veranderen om de club los te halen van het Brixtofte schandaal en veranderde de naam in FC Nordsjaelland. De club moest de trots worden voor de regio Nordsjaelland, de regio waarin het dorp Farum ligt. Vervolgens werd er ondanks de overname drie jaar lang gevochten tegen degradatie, wat gelukkig voor de club werd afgewend. De club had in die periode ook de nodige problemen. Het schandaal van Brixtofte werd herhaaldelijk naar boven gehaald, de club trok weinig toeschouwers en er werd gedacht aan de club te verhuizen. Deze verhuizing ging uiteindelijk niet door en de club bleef in Farum. 

De weg naar boven

FC Nordjsaelland zette de weg naar boven in aan de hand van jonge spelers. De club eindigde achtereenvolgens vijfde, negende en in het seizoen 2008-2009 achtste. In het seizoen 2009 – 2010 werd de eerste prijs ooit op het hoogste niveau gehaald. Mede door een hele gunstige loting werd de bekerfinale bereikt. In de bekerfinale was FC Midtjylland de tegenstander en werd met 2-0 aan de kant gezet. De bekerwinst en plaatsing voor Europees voetbal waren een mooie opsteker voor de club. In het seizoen 2010-2011 werd voor de tweede keer de beker gewonnen. Weer was FC Midtjylland de tegenstander en werd ditmaal met 3-2 verslagen. Naast de bekerwinst eindigde Nordsjaelland ook op een mooie zesde plaats in de Superligaen. 2011 – 2012 zou het tot nu toe mooiste jaar worden in de clubgeschiedenis van FC Nordsjaelland, de club werd kampioen van Denemarken en doorbrak hier mee de hegemonie van FC Kopenhagen, die club was al drie jaar op rij kampioen geworden. Het jaar na de titel mocht FCN toetreden tot de Champions League en eindige met 1 punt onderaan in een poule met Juventus, Chelsea en Shaktar Donetsk. In het seizoen 12-13, 13-14 en 14-15 gebeurde er weinig verrassends bij FCN en eindigde de club stabiel. In het seizoen kwam er verandering in eigenaar bij FCN, de club werd overgenomen door Tom Vernon (oud Manchester United scout) en een groep investeerders (Pathways Group).  

Tom Vernon bij FC Nordsjaelland

Tom Vernon is een bekende in de voetballerij, als voormalig scout van Manchester United en oprichter van de Right to Dream voetbalacademie in Ghana. Deze laatste academie is de laatste jaren ook een belangrijke factor binnen FC Nordsjaelland geworden. Right To Dream is een van de bekendste voetbalacademies in Afrika. De RTD academie is een internaat waar negentig studenten worden opgeleid tot profvoetballers, maar met een goede schoolopleiding. Dit is een project wat zeer veel geld kost en hiervoor moeten sponsoren gevonden worden, één hiervan is Manchester City. Manchester City heeft een deal gesloten, zodat de club macht heeft over de meest talentvolle spelers, deze macht gaat heel erg ver zoals te lezen is in dit NRC artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/09/ghanese-vrienden-verstrikt-in-tentakels-van-manchester-city-a2754636

FCN wordt ondanks de deal met City (die loopt tot 2020), die de rand raakt van mensenhandel, geroemd om zijn handelswijze richting mensen van Afrikaanse afkomst en het geven van kansen aan jeugdige spelers, zowel uit Ghana als uit Denemarken. Het draait bij het project van Vernon om twee dingen, de jeugdopleiding moet bij zowel FCN (is een van de betere in Denemarken) als bij RTD van een hoog niveau zijn en de kinderen moeten naast voetbal ook goed presteren op school.

Vanaf 2016 worden er spelers naar FCN gestuurd vanaf RTD, sommige maken indruk en sommige zakken door de mand. Ondertussen heeft FCN wel een speciaal team, waar de gemiddelde leeftijd vaak rond de 21 jaar ligt. Deze spelers zijn echter maar kort bij de club, ieder jaar worden de beste spelers weggekocht door andere clubs. Het huidige team gaat hier ook weer last van hebben, aantal spelers worden bijvoorbeeld door Nederlandse clubs al in de gaten gehouden, zoals Kudus, Damsgaard, Andersen, Christensen en het grootste talent Chukwuani(tevens beste vriend van kersverse Ajacied Rasmussen). 

FC Nordjsaelland 2019-2020

De verwachtingen in het seizoen 19/20 waren niet hoog. De zomer van 2019 was weer een zomer met veel verkopen van goede spelers. Skov Olsen (22 goals en vijf assists in Superligaen) was een van de grootste talenten in de Superligaen en ging voor €6 miljoen naar Bologna, Victor Nelsson (centrale verdediger en aanvoerder van Jong Denemarken) en rechtsback Karlo Bartolec werden voor €3,6 en €2,67 miljoen verkocht aan landskampioen Kopenhagen en als laatste werd ook nog eens linksback Mads Pedersen voor €800k verkocht aan Augsburg. Bijna de hele verdediging was weg en dat is dit seizoen te merken, de club heeft het verdedigend moeilijk. Regelmatig staan er buitenspelers of middenvelders in de verdediging. Dit is ook terug te zien in de stand, er zijn maar twe clubs met meer tegentreffers en na een redelijk goede start is er een behoorlijke val op de ranglijst te zien. Na acht speeldagen stond FCN nog vierde, maar na zestien speeldagen staat de club negende. 

Wat zijn dan de lichtpuntjes bij FCN?

De lichtpuntjes van FCN zijn de jongens die hierboven besproken zijn; Mohammed Kudus, Mikkel Damsgaard, Jacob Christensen, Magnus Kofoed Andersen en het meest jonge talent Tochi Chukwuani. Deze spelers geven ook direct aan wat er heel goed gaat, namelijk het opleiden van goede middenvelders. Alle vijf de spelers zijn middenvelders. Op dit moment de beste spelers zijn Mohammed Kudus en Mikkel Damsgaard, het grootste talent is de zestienjarige Tochi Chukwuani die langzaamaan aan het doorbreken is. Mede door deze talenten is het absoluut een zeer interessante club om te volgen, maar vooral ook een club die zeer interessant is voor Eredivisieclubs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s