Hoe Famalicão aan de top kwam

Door: @andreytp5

Precies tien jaar geleden speelde het kleine FC Famalicão nog op het vijfde niveau van Portugal. Daarna ging het echter snel beter met de Famalicenses. In tien jaar werkten ze zich omhoog vanuit het vijfde niveau, naar het zijn van de trotse koploper van de Liga NOS. Maar hoe werd dat bereikt?

FC Famalicão is gevestigd in een stad die Vila Nova de Famalicão, dat ligt in het noordelijke district Braga. De club is opgericht op 21 augustus 1931, en werd opgericht door zes vrienden. Sinds het jaar 1952 spelen ze in het Estádio Muncipal 22 de Junho. Inclusief dit seizoen hebben ze zeven seizoenen gespeeld op het hoogste niveau, en er gaan ongetwijfeld nog heel wat seizoenen aangeplakt worden.

Beleid FC Famalicão

Als er wordt gekeken naar het beleid van FC Famalicão de laatste jaren, dan is er een grote ontwikkeling die benoemd moet worden. In juli 2018 kocht de Israeliër Idan Ofer, eigenaar van de Quantum Pacific Group, 51% aan aandelen van Famalicão voor een aantal miljoenen, met een optie voor een extra 34%. Sinds deze overname is FC Famalicão in twee jaar veranderd van een degradatiekandidaat in de Liga Pro naar een titelkandidaat in de Liga NOS.

Seizoen 2018/2019

Na de overname van Ofer werden er in de zomer van 2018 maar liefst zeventien spelers aangetrokken. Van die zeventien spelers kwamen er zes spelers over op huurbasis, terwijl de andere elf spelers transfervrij of voor een kleine vergoeding overkwamen. Tegenover het aantrekken van zeventien verschillende spelers, stonden ook de nodige vertrekkende spelers. Maar liefst 22 spelers mochten vertrekken. Van die 22 spelers vertrokken er zeven spelers op huurbasis. De rest stopte met voetballen, werd voor een kleine vergoeding verkocht of liep uit contract.

Kijkende naar het verschil in de basiself, dan is er te zien dat zeven van de elf spelers die het vaakst in de basis stonden nieuwe spelers waren. Er kan dus geconcludeerd worden dat er in het seizoen 2018/2019 een heuse opschoning van de selectie heeft plaatsgevonden.

Naast de grote verschillen in de selectie van de seizoenen 2017/2018 en 2018/2019, werd er ook een nieuwe trainer aangetrokken. Dit was alweer de vijfde trainer die aan het roer stond in twee jaar tijd. Sérgio Vieira nam het roer over van Vasco Seabra, die het zes maanden lang volhield.

Na net iets meer dan een half jaar aan het roer te staan, werd Sérgio Vieira alweer ontslagen. Idan Ofer wilde met FC Famalicão zo snel mogelijk naar het hoogste niveau, en nadat er drie speelrondes op rij punten werden verloren, had Ofer genoeg gezien en werd Sérgio Vieira ontslagen. Op dat moment stond FC Famalicão tweede in de Liga Pro, op elf punten achterstand op de leider FC Paços de Ferreira.

Voordat er gekeken wordt naar hoe de opvolger van Sérgio Vieira het deed, wordt er gekeken naar de transferwinter van FC Famalicão in het seizoen 2018/2019. Er werden vier nieuwe spelers aangetrokken in januari 2019. Luis Rocha kwam transfervrij over van Dinamo Minsk, en Damien Furtado, Benny Ashley-Seal en Victor Garcia kwamen op huurbasis over. Daar tegenover stond het vertrek van João Mendes, Willian Dias en Diogo Júnior, die geen uitzicht meer hadden op speelminuten.

Luis Rocha en Victor Garcia kregen meteen een basisplek en zo kwamen er weer twee nieuwe spelers bij in de basis. Wat er wel bij moet worden gezegd is dat de plekken op rechtsback en linker centrale verdediger werden ingevuld door meerdere spelers gedurende het seizoen. Een feit is wel dat, zoals ik al eerder zei, de selectie een make-over heeft gekregen gedurende het seizoen 2018/2019.

Zoals beloofd zal er nu worden gekeken naar wie de vervanger was van Sérgio Vieira, en hoe diegene het deed. Carlos Pinto werd op 19 maart 2019 aangetrokken als vervanger van Sérgio Vieira en deed het goed, met zeven overwinningen uit acht wedstrijden. Deze resultaten zorgden ervoor dat FC Famalicão voor het eerst in 25 jaar promoveerde naar de Liga NOS.

Seizoen 2019/2020

Ondanks de goede prestaties moest Carlos Pinto vertrekken. Pinto had niet de benodigde licenties om trainer te kunnen zijn op het hoogste niveau van Portugal. Dit betekende dat er weer een vervanger moest komen, en die kwam er in de naam van João Pedro Sousa. Sousa is zeker geen onbekende in de voetbalwereld. Jarenlang stond hij aan de zijde van de Marco Silva, die onder andere bij Sporting CP, Olympiakos, Watford en Everton aan het roer heeft gestaan.

Waar er in de transferzomer van het seizoen 2018/2019 nog zeventien spelers werden gehaald, waren dat er in het seizoen 2019/2020 negentien. Daarnaast werden er nog een aantal spelers gehaald voor de onder 23 van FC Famalicão (Matheus Clemente, Cláudio Silva en Tiago Dias).

Naast de eigenaar Idan Ofer is er nog iemand die veel invloed heeft gehad op het succes van FC Famalicão. Jorge Mendes is inmiddels een van de meest invloedrijke personen rondom de voetbalwereld, en heeft ook zijn intrede gedaan bij FC Famalicão. Zo werd Pedro Gonçalves transfervrij overgenomen van Wolves en werd Roderick Miranda door Wolves verhuurd aan FC Famalicão. Daarnaast kwamen Álex Centelles en Uroš Račić op huurbasis over van Valencia CF. Ook werd Guga overgenomen van SL Benfica, en werd Diogo Gonçalves gehuurd van datzelfde SL Benfica.

Onlangs vergrootte de Quantum Pacific Group haar aandelenbezit in FC Famalicão naar 85%. Buiten de aandelen in Famalicão heeft Quantum Pacific Group ook een derde van de aandelen in Atlético Madrid. Het verhuren van Nehuén Pérez en Nicolás Schiappacasse aan FC Famalicão is daardoor niet zo gek. Daarnaast werd de negentienjarige Gustavo Assunção transfervrij overgenomen.

Tegenover de negentien aanwinsten deze zomer stond het vertrek van 28 verschillende spelers. Vrijwel alle spelers waren aan het einde van hun contract of keerden terug bij de club waarvan ze gehuurd werden. Ook in 2019/2020 vond er dus een make-over plaats van de selectie. In totaal bleven alleen Rafael Defendi, Walterson Silva en Anderson Silva over van de selectie die voor het eerst in 25 jaar promoveerde naar de Liga NOS.

Als de selectie van 2017/2018 wordt vergeleken met de selectie van nu, dan is er te zien dat alleen supersub Anderson Silva is overgebleven. De Braziliaanse spits kwam in juli 2017 over van het Braziliaanse Guarani FC.

Speelstijl FC Famalicão onder João Pedro Sousa

In het kort zal de speelstijl van FC Famalicão worden uitgelicht. João Pedro Sousa hanteert elke competitiewedstrijd dezelfde formatie, en speelt nagenoeg elke wedstrijd met dezelfde elf spelers. Alleen de linksbackpositie en de positie rechts op het middenveld werden in een enkele wedstrijd door een andere speler dan Centelles en Guga ingevuld.

FC Famalicão is dit seizoen vrij afhankelijk van de individuele kwaliteiten van Fábio Martins en Rúben Lameiras. Beide spelers zijn vleugelspelers en komen veelvuldig naar binnen om met hun sterkere voet een kans te creëren. Dit seizoen was Fábio Martins al betrokken bij zeven goals, terwijl Rúben Lameiras betrokken was bij vier goals.

Daarnaast zijn alle spelers van FC Famalicão zeer comfortabel aan de bal en hebben ze nodige kwaliteiten aan de bal. Alle drie de middenvelders (Gustavo Assunção, Guga en Pedro Gonçalves) zijn in staat om een mannetje te passeren, maar ook om snel om te schakelen zowel van aanval naar verdediging als verdediging naar aanval.

Doordat er in Portugal veel teams met twee spitsen spelen, wordt er door FC Famalicão veelvuldig via de backs opgebouwd. Dit is noodzakelijk, aangezien de twee spitsen van de opponent de passlijnen naar het middenveld afschermen. In dat geval zou Gustavo Assunção eigenlijk tussen de twee verdedigers in moeten zakken om met drie man de opbouw te verzorgen, maar dat doet de negentienjarige Braziliaan amper.

Beide backs van Famalicão zijn goed aan de bal, maar Centelles steekt er bovenuit. Per 90 minuten zorgt hij voor 1.7 key passes, en hij maakte indruk tegen Sporting CP met zijn dribbels, wat ook de 1-1 inleidde.

Zowel Patrick William als Nehuén Pérez zijn vrij snel, waardoor ze vrij hoog kunnen spelen. Daarnaast zijn beide verdedigers sterk in de 1-op-1 duels.

Het team is bereid om hard voor elkaar te werken, en raken niet in paniek wanneer ze op achterstand komen. Wanneer FC Famalicão op achterstand staat, kunnen ze nog altijd rekenen op de Braziliaanse Anderson Silva. De 21-jarige spits zorgde in zes invalbeurten voor vier goals en maakte veel indruk.

Conclusie

Zonder de Israëlische Idan Ofer en de superzaakwaarnemer Jorge Mendes was dit natuurlijk nooit gebeurd, maar de invloed van de spelers, de huidige trainer en de vorige trainers mag niet onderschat worden. Op papier hebben een aantal Portugese teams een kwalitatief betere selectie, maar toch staat FC Famalicão op dit moment op de eerste plek. Mocht FC Famalicão een goed resultaat halen bij FC Porto, dan hebben de Famalicenses zich bewezen op het allerhoogste niveau, en zijn ze misschien wel dé favoriet om de titel dit seizoen te pakken.

The fairytale continues.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s