Sergiño Dest – Analyse

De achttienjarige Sergiño Dest komt de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Het gaat dan niet over zijn voetbalkwaliteiten, maar over een van de belangrijkste keuzes in zijn leven. Dit stuk zal echter niet over die keuze gaan, maar wel over waar het eigenlijk over hoort te gaan bij een profvoetballer, namelijk zijn voetbalkwaliteiten. Aan de hand van de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam zal de speelstijl van Sergiño Dest geanalyseerd worden.

Biografie

Sergiño Gianni Dest werd geboren op 3 november 2000 in Almere. Op jonge leeftijd kwam hij terecht bij Almere City, waar hij bleef spelen tot 2012. Daarna vertrok de inmiddels elfjarige Dest naar de jeugdopleiding van Ajax. In de jeugdopleiding van Ajax speelde hij op vele posities. Hij speelde vaak als vleugelaanvaller, maar ook als rechtsback. Vanaf het laatste jaar bij de onder 19 van Ajax bleek toch dat Dest het meeste potentie had op de rechtsbackpositie.

Op 15 oktober 2018 maakte een zeventienjarige Dest zijn debuut in het betaalde voetbal. De snelle rechtsback maakte meteen veel indruk bij Jong Ajax, en minder dan een jaar later maakte Dest zijn debuut bij het eerste elftal van Ajax. Inmiddels is Dest achttien jaar oud, en heeft hij dit seizoen al veertien wedstrijden gespeeld voor Ajax.

Speelstijl Sergiño Dest

Voordat er gekeken wordt naar de speelstijl van Sergiño Dest, zal er eerst in het kort worden gekeken naar de speelstijl van Ajax. Hetgene dat voor Dest relevant is, is dat David Neres en Hakim Ziyech de rechtsbuitenpositie met elkaar afwisselden. Beide spelers stonden veelvuldig aan de zijlijn geplakt, om van daaruit naar binnen te komen.

Op papier speelde Sparta Rotterdam een formatie met twee spitsen, één ’10’, twee centrale middenvelders en één controleur. Daarnaast speelde ook Sparta met een viermansverdediging. Echter bleek in de realiteit al snel dat Sparta alleen met Halil Dervişoğlu in de spits speelde. In de werkelijkheid was het dus een 433, met Brian Smeets op nummer tien.

De directe tegenstander van Sergiño Dest houdt er van om naar binnen te komen en van afstand te schieten. Waar hij niet van houdt, is het geven van een voorzet met zijn zwakkere linkerbeen. Sergiño Dest dekte tegen zijn directe tegenstander elke keer de binnenkant af, en kon acties buitenom compenseren met zijn snelheid (afbeelding 1). Dit betekende dat Sergiño Dest wachtte met het aangaan van het duel totdat zijn directe tegenstander een actie had gemaakt. Zijn snelheid is een sterk wapen, vooral wanneer de tegenstander een countermogelijkheid heeft. Tegen Sparta haalde Dest er tweemaal een gevaarlijke counter uit, dankzij zijn snelheid (afbeelding 2 t/m 5).

Als er wordt gekeken naar de defensieve positionering van Sergiño Dest, dan is er te zien dat de rechtsback zijn directe tegenstander volgde wanneer hij naar het centrum trok. Daarnaast hield Dest constant in de gaten waar Álvarez was, wanneer hij een keuze moest maken om in te stappen en verder door te dekken op de linksback van Sparta. Wanneer hij zag dat Álvarez achter hem stond, dekte Dest door. Hierbij speelt het kijkgedrag van Dest in de verdediging een cruciale rol.

Wanneer er gesproken wordt over de positionering in de opbouw van Sergiño Dest, dan zijn er een aantal verschillende situaties die plaatsvonden tegen Sparta.

De situatie die het vaakst voorkwam, was de situatie dat Sergiño Dest op de helft van Sparta te vinden was in de halfspaces. Wanneer dat gebeurde, nam Edson Álvarez meestal de plek over van Dest en vormde Ajax, met Álvarez, een driemansverdediging. In deze situatie was de buitenspeler (Neres of Ziyech) te vinden aan de zijlijn. In de meeste gevallen stonden Dest en de buitenspeler op één lijn. Sergiño Dest kijkt constant waar Álvarez en Neres of Ziyech zijn, om de invulling van de posities bij Ajax intact te houden.

De tweede situatie was dat Edson Álvarez opdook in de halfspaces, en dat Sergiño Dest achterin bleef en dus de driemansverdediging vormde met Joël Veltman en Daley Blind. Voor het in stand houden van een goede restverdediging is het voor Ajax ideaal dat er vier man achter de bal blijven om eventuele fouten in de opbouw te kunnen compenseren.

In de derde situatie is er te zien dat Ziyech zich centraal bevindt, en dat Sergiño Dest tegen de zijlijn geplakt staat. Daarnaast is er weer te zien dat Álvarez terugzakt om de restverdediging in orde te houden. Dit gebeurde echter, net zoals de tweede situatie, minder vaak dan dat Dest opdook in de halfspaces.

Er waren twee situaties tegen Sparta waar Joël Veltman inschoof en naar voren dribbelde met de bal. In beide situaties koos Sergiño Dest ervoor om achterwaarts te keren en ervoor te zorgen dat er weer minimaal vier man achter de bal bleven.

De vijfde en laatste situatie laat zien dat Sergiño Dest terugzakt, wanneer hij ziet dat Nicolás Tagliafico een hoge positie op het veld inneemt. Ook hier geldt weer hetzelfde principe bij Ajax: er moeten vier man achter de bal blijven.

Nu dat de positionering in de opbouw van Dest is geanalyseerd, wordt er gekeken naar zijn kwaliteiten aan de bal. De kleine rechtsback blijft altijd rustig wanneer hij wordt aangespeeld. Een voordeel hiervan is dat Sergiño Dest niet in paniek raakt en rustig de afspeelopties bekijkt, een nadeel hiervan is dat hij soms te nonchalant is in zijn acties en daardoor de bal kwijtraakt.

Een voorbeeld waarin hij het goed deed:

Naast dat hij rustig blijft aan de bal, is Dest ook nog eens bijzonder vaardig aan de bal. In het verleden heeft Sergiño Dest als vleugelspeler gefungeerd, wat zijn kwaliteiten aan de bal ten goede heeft gedaan. In acht wedstrijden in de Eredivisie dit seizoen, heeft hij al drie assists achter zijn naam staan. Daarnaast was hij belangrijk in de uitwedstrijd tegen PSV door een goede bal binnendoor te geven, waarna Tadic Quincy Promes bereikte en Ajax zo op een 0-1 voorsprong kwam.

De eerste assist tegen RKC was een typisch voorbeeld van de aanvallende kwaliteiten van Dest. De Amerikaanse Nederlander ging met een snelle schaarbeweging zijn opponent voorbij, gaf de bal voor en Tadic schoot de bal feilloos binnen. Van de zestien dribbels die Sergiño Dest dit seizoen inzette, waren er dertien succesvol.

Conclusie

Sergiño Dest heeft zich dit seizoen enorm verbeterd in verdedigend opzicht, en past perfect bij de speelstijl die Erik ten Hag met dit Ajax hanteert. Ik verwacht dat hij Noussair Mazraoui en Joël Veltman voor zal blijven in de pikorde, en dat hij de komende jaren de vaste rechtsback van Ajax gaat worden, maar ook van het Nederlandse of het Amerikaanse elftal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s